شکستگی بینی
شکستگی بینی
تاریخ انتشار: 1401/11/24 خواندن 10 دقیقه 248
شکستگی بینی (Broken nose) که به آن Nasal fracture نیز گفته میشود، شکستگی یا ترک در استخوان بینی است (اغلب استخوان روی پل بینی). علل شایع شکستگی بینی شامل ورزشهای تماسی، دعواهای فیزیکی، سقوط و تصادفات وسایل نقلیه موتوری است که منجر به آسیب به صورت میشود. شکستگی بینی معمولاً باعث درد و خونریزی بینی میشود. ممکن است در اطراف بینی و زیر چشمها تورم (Swelling) و کبودی دیده شود. بینی ممکن است کج به نظر برسد و در تنفس مشکل ایجاد شود. درمان شکستگی بینی شامل روشهایی است که بینی را دوباره به حالت اول برمیگرداند. جراحی معمولاً ضروری نیست.
1- علل و فاکتورهای خطر
علل شایع شکستگی بینی عبارتند از:
- آسیب ناشی از ورزشهای تماسی، مانند فوتبال یا هاکی
- دعواهای فیزیکی
- تصادفات وسایل نقلیه موتوری
- سقوط
- شکستگی بینی حتی میتواند هنگام راه رفتن و برخورد با یک جسم ثابت مانند در یا دیوار یا بازیهای خشن و از نوع کشتی ایجاد شود.
هر فعالیتی که خطر آسیب به صورت را افزایش دهد میتواند خطر شکستگی بینی را افزایش دهد، از قبیل:
- انجام ورزشهای تماسی، مانند فوتبال و هاکی، به ویژه بدون کلاه ایمنی که دارای ماسک صورت باشد
- درگیر شدن در دعوای فیزیکی
- دوچرخه سواری
- بلند کردن وزنه
- سوار شدن بر وسیله نقلیه موتوری به خصوص بدون کمربند ایمنی
2- علائم
علائم و نشانههای شکستگی بینی عبارتند از:
- درد یا حساسیت (Tenderness)، به خصوص هنگام لمس بینی
- تورم بینی و نواحی اطراف
- خونریزی از بینی
- کبودی اطراف بینی یا چشم
- بینی کج یا بد شکل
- مشکل در تنفس از طریق بینی
- ترشح مخاط (Mucus) از بینی
- احساس مسدود بودن یک یا هر دو مجرای بینی
3- عوارض
عوارض یا آسیبهای مربوط به شکستگی بینی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- انحراف سپتوم (Deviated septum). شکستگی بینی ممکن است باعث انحراف سپتوم شود. این وضعیت زمانی رخ میدهد که دیواره نازکی که دو طرف بینی را تقسیم میکند (تیغه بینیNasal septum /) جابجا شده و مجرای بینی را باریک کند. داروهایی مانند ضداحتقانها (Decongestants) و آنتیهیستامینها (Antihistamines) میتوانند به مدیریت انحراف سپتوم کمک کنند. برای اصلاح این وضعیت به جراحی نیاز است.
- تجمع خون. گاهی اوقات، حوضچههای خونی لخته شده در بینی شکسته تشکیل میشود و شرایطی به نام هماتوم سپتال (Septal hematoma) ایجاد میکند. هماتوم سپتال میتواند یک یا هر دو سوراخ بینی را مسدود کند. برای جلوگیری از آسیب به غضروف، نیاز به تخلیه سریع از طریق جراحی است.
- شکستگی غضروف (Cartilage fracture). اگر شکستگی به دلیل یک ضربه محکم باشد (مانند تصادف اتومبیل)، ممکن است منجر به شکستگی غضروف شود. اگر آسیب به اندازهای شدید است که نیاز به درمان جراحی داشته باشد، جراح باید هم آسیبهای استخوان و هم غضروف را برطرف کند.
- آسیب گردن (Neck injury). اگر ضربه به اندازهای قوی باشد که بینی را بشکند، ممکن است آنقدر قوی باشد که به استخوانهای گردن هم آسیب برساند.
4- تشخیص
- پزشک ممکن است به آرامی قسمت خارجی بینی و نواحی اطراف آن را فشار دهد. او ممکن است به داخل مجرای بینی نگاه کند تا انسداد و سایر علائم شکستگی استخوان را بررسی کند.
- ممکن است برای راحتتر کردن معاینه بینی، داروهای بیحسکننده (Numbing) تجویز شود.
- اشعه ایکس و سایر بررسیهای تصویربرداری معمولاً غیر ضروری هستند. با این حال، اگر شدت جراحات معاینه فیزیکی کامل را غیرممکن کند یا اگر پزشک مشکوک به صدمات دیگری باشد، ممکن است اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) درخواست شود.
5- رویکردهای درمانی و مراقبتی
- اگر شکستگی جزئی باعث کج شدن یا بدشکل شدن بینی نشده است، ممکن است نیازی به درمان حرفهای پزشکی نباشد. ممکن است فقط با استفاده از کمپرس یخ روی ناحیه و مصرف داروهای مسکن بدون نسخه، بهبودی بدست بیاید.
- تنظیم مجدد دستی (Manual realignment): اگر شکستگی سبب جابجایی استخوانها و غضروفهای بینی شده باشد، ممکن است پزشک بتواند به صورت دستی آنها را مجددا به شکل اولیه برگرداند.
- عمل جراحی: شکستگیهای شدید، شکستگیهای متعدد یا شکستگیهایی که بیش از 14 روز درمان نشدهاند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
- برخی مراقبتهای خانگی و پیشگیرانه
اگر فردی فکر میکند که ممکن است بینی خود را شکسته باشد، میتوان این اقدامات را برای کاهش درد و تورم انجام داد:
- عملکرد سریع. هنگامی که برای اولین بار شکستگی رخ میدهد، میبایست از طریق دهان تنفس شده، و فرد به جلو خم شود تا میزان خونی که به گلو تخلیه میشود کاهش یابد.
- کمپرس یخ.
- تسکین درد. در صورت لزوم از مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن (Acetaminophen)، ایبوپروفن(Ibuprofen) یا ناپروکسن سدیم (Naproxen sodium) استفاده شود.
- بالا نگه داشتن سر.
- محدود کردن فعالیتها. در دو هفته اول پس از درمان، هیچ ورزشی انجام نشود. حداقل تا شش هفته پس از آسیب از ورزشهای تماسی خودداری شود.
- بستن کمربند ایمنی هنگام سفر با وسیله نقلیه موتوری و نشاندن کودکان در صندلیهای ایمنی مناسب سن کودک
- استفاده از کلاه ایمنی با ماسک صورت هنگام هاکی، فوتبال یا سایر ورزشهای تماسی
- استفاده از کلاه ایمنی هنگام دوچرخه سواری یا موتور سواری.